KAGİDER Heyeti NATO ve AB Parlamentosu'nu Ziyaret Etti

KAGİDER’in Avrupa Birliği konsantrasyonu dahilinde yürütülen etkinlikler çerçevesinde bu yıl 9-11 Aralık tarihlerinde Brüksel’de KAGİDER Brüksel Ofisi ve NATO işbirliğinde çeşitli ziyaretler başarıyla gerçekleştirildi. 9 Aralık Çarşamba günü Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori ile gerçekleştirilen toplantı neticesinde müzakere süreci değerlendirilirken devamında Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi gruplara üye milletvekilleri ile gerçekleştirilen görüşmelerde kadın konusundan, AB sürecindeki genişleme ve güvenlik politikalarının yanı sıra lizbon Anlaşması bağlamında yenilenen Avrupa Birliği süreci değerlendirildi. Görüşülen milletvekilleri arasında Türkiye -AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı ve Fransa’dan Yeşiller Grubu üyesi Helen Flautre, Avrupa Parlamentosu Hristiyan Demokrat grubu üyesi Kıbrıslı Rum Milletvekili Eleni Theocharous, Avrupa Parlamentosu Liberal grubu üyeleri Bulgaristan’dan Metin Kazak ve Belçika’dan Annemie Neyts-Uyttebroeck, Almanya’dan Sosyal Demokrat grubu üyesi İsmail Ertuğ ve son olarak Almanya’dan Yeşiller grubu üyesi Franziska  Keller yer aldı. Böylece katılımcı kadınlarımızın farklı tartışmalara yön veren bakış açıları ile Türkiye’nin ve Avrupa Birliğinin içinde bulunduğu dönem masaya yatırılmış oldu. TOSED’in de (Turkish Business Association Brussels) desteklediği programın ardından  Türk Kadınına, Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 75’inci Yılını Avrupa Parlamentosu'nda kutlamak amacıyla üyemiz Zeynep Göğüş’ün Başkanı olduğu TR PLUS-Avrupa’da Türkiye Merkezi’nin düzenlediği etkinlik takip edildi. İkinci gün NATO’da farklı departmanların güvenlik politikaları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bilim başlıklarında gerçekleştirdiği çalışma ve politikalar tüm gün boyunca süren toplantılarda tartışıldı ve katılımcı ileri gelen kadınlarımız soru ve yaklaşımları ile uzmanlarla fikir alışverişinde bulundular.

11 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen son toplantılardan ilki  Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı ile  gerçekleştirildi ve AVRUPA EKONOMİK VE SOSYAL KOMİTESİ (EESC) ‘nin çalışmaları dikkate alınarak görüşlerimizi paylaşırken Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’nde kadın sivil toplum kuruluşlarının KAGİDER vesilesi ile daha yakindan bilgilendirilerek çalışmaları yakından takip ederek alınan kararlarda etkin rol oynanması yönünde çalışmalar yapılmasına karar verildi. Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Sandy Boyle’un 2010 başında İstanbul’da gerçekleştireceği toplantılar kapsamında KAGİDER’in kadın sivil toplum kuruluşları ile Sandy Boyle’u bir araya getirmek üzere liderlik yapması yönünde hem fikir olundu. Son olarak Avrupa Kadın Lobisi’nde gerçekleştirilen ziyarette katılımcılar Avrupa Birliği düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar ve kampanyalar konusunda hem bilgilendirildi hem de fikirlerini paylaştılar.